sample
Haven't found the Essay You Want?
GET YOUR CUSTOM ESSAY SAMPLE
For Only $12.90/page

Nestle Report Essay

INTRODUCTION OF NESTLE:

Nestle is the leading FMCG company of Switzerland established by Henri Nestle. Nestle is serving worldwide with its more than 500 factories in 86 countries comprising almost all continents. Nestlé’s product portfolio is more than 500 products all over the world serving best to their customers. Henri Nestlé endowed his company with the symbol derived from his name. His family coat of arms, the nest with a mother bird protecting her young,
became the Company’s logo and a symbol of the Company’s care and attitude to life-long nutrition.

The Nestlé nest represents the nourishment, security and sense of family that are so essential to life. The first product made by Henri Nestlé, a food for babies who were unable to breastfeed. His first success was a premature infant who could not tolerate his mother’s milk or any of the usual substitutes. People quickly recognized the value of the new product, after Nestlé’s new formula saved the child’s life, and soon, Farine Lactée Henri Nestlé was being sold in much of Europe. Nestlé has been serving Pakistani consumers since 1988, when the parent company, the Switzerland-based Nestlé SA, first acquired a share in Milkpak Ltd.

NESTLE BRANDS:

Quality is an essential ingredient in all the Nestlé brands and Nestlé brands maintain nutritional balance in a fast pace world, that is why people around the globe choose. The detail of the Nestlé brand is as follows:

* Baby foods (Nestlé Cerelac, NAN)
* Breakfast cereals (Nestlé Cereals)
* Dairy products (Milkpak, NIDO, Nespray, Nestlé Yogurts, Everyday)
* Ice-creams (Movenpick, Dreyer’s)
* Chocolate confectionary (Kit Kat, Smarties, Toffo)
* Beverages (Nescafe, Milo, Nestlé juices)
* Food service (Nestlé Jumbo Bottle)
* Prepared foods (Maggi, Powered Soups)
* Bottled water ( Nestlé Pure Life, Nestlé Aquarral)
* Pet care (Pro Plan, Purine, ONE, Fancy feast, Dog Chow, Cat Chow, Felix, Alpo)
* Pharmaceuticals (Ophthalmic drugs, lens-care solutions & optical surgical Instruments)
* Nesquick and Nesvita pro bones

BRANDS.

* NESTLE VISION.

The consumer’s voice is the key to Nestlé Pakistan’s vision and working. Whether you live in the remotest village or the city of Karachi, Nestle consumer services team stands ready to listen to your concerns and provide answers about our products and guidance on matters of health and wellness. Nestlé’s global vision is to be the leading health, wellness, and Nutrition Company of the world. Nestle’ Pakistan subscribes fully to this global vision. In addition to that, Nestle Pakistan also envisions to:

* Lead a dynamic motivated and professional workforce that is proud of its heritage and bullish about the future. * Meet the nutritional needs of all age groups through a diversified product range that contains an innovative portfolio of branded food and beverages of the highest quality. * Maintain long-term growth and deliver shareholder value. * Establishing responsible communication with the consumer, which in turn can provide us a better look into what changes need to be made to our products. * Strengthen the position as the best career destination for talented and motivated individuals.

* NESTLE MISSION.

“Nestle is dedicated to providing the best foods to people throughout their day, throughout their lives, throughout the world. With our unique experience of anticipating consumers’ needs and creating solutions, Nestle contributes to your well-being and enhances your quality of life.”(3)

* NESTLE GOALS AND OBJECTIVES.

Nestle business objective is to manufacture and market the Company’s products in such a way as to create value that can be sustained over the long term for shareholders, employees, consumers, and business partners. Nestle recognizes that its consumers have a sincere and legitimate interest in the behavior, beliefs, and actions of the Company behind brands in which they place their trust and that without its consumers the Company would not exist. Nestle continues to maintain its commitment to follow and respect all applicable local laws in each of its markets. At the entrance of this new millennium, Nestlé’s objective Is to consolidate and strengthen its leading position at the cutting edge of innovation in the food area in order to meet the needs and desires of customers around the world, for pleasure, convenience, health and well being.

* NESTLE TODAY.

Nestle is now the world’s largest food company. It is present on all five continents, has an annual turnover of 74.7 billion Swiss francs, runs 509 factories in 83 countries and employs about 231,000 people the world over. The Company owes its current status to the pioneering spirit inherited from its founders which continues to inspire it, to its concern with quality and to its constant search for new ways of satisfying man’s nutritional needs. Wherever possible, it sets up factories locally, employs personnel from the country concerned and relies on indigenous raw materials. Its agricultural services provide assistance to improve the quality and yield of the raw materials it uses. Much attention is devoted to professional training and to the integration of the Company in its economic and social environment.

HRM AT NESTLE.

HR Policy

* Joining Nestlé

The long-term success of the Company depends on its capacity to attract, retain and develop employees able to ensure its growth on a continuing basis. This is a primary responsibility for all managers. The Nestlé policy is to hire staff with personal attitudes and professional skills enabling them to develop a long-term relationship with the Company. Therefore, the potential for professional development is an essential standard for recruitment. Each new member joining Nestlé is to become a participant in developing a sustainable quality culture, which implies a commitment to the organization and a sense for continuous improvement leaving no room for complacency. Therefore, and in view of the importance of these Nestlé values, special attention will be paid to the matching between a candidate’s values and the Company culture.

* Culture

Nestle culture consist of values, norms, and understandings within its working environment Nestlé’s culture is Achievement culture because its statement shows that Nestle has a clear vision for its purpose and goals. As they have set some standards and goals to meet in future (100 Million company in 2014)

* Management style

Nestlé’s has a narrow span of control and high departmentalization formulation is very high so their management style is bureaucratic but participation is also appreciated .as they have also C.I department that recognize the idea and thoughts by employees

PROJECT REPORT.

Q: 1 What is the criterion of selection in your organization? Ans: Following are the criterion of selection in our organization:
* He should be well granted personality.
* Good internships
* Good curriculum projects
* GPA does not matter if the person’s basic concepts are clear about his major subjects.
* One should friendly and have mobility factor to adjust in culture of our organization that is specific.
* Confidence level should be high.
* One should sincere and loyal.

Q: 2 Do you prefer written tests?
Ans: No, we do not take any type of written tests.

Q: 3 Do institutions influence?
Ans: 3,4 years ago institutions influence the selection of the candidate but now the selection totally depends on person’s abilities , institution does not matter at all.

Q: 4 Do you hire employees which are having good G.PA?
Ans: GPA does not matter if the person’s basic concepts are clear about his major subjects.

Q: 5 What is the portion of personality assessment and technical assessment in your interview and tests? Ans: Well, it depends on job. For management job the portion of personality assessment is 60 % and technical assessment is 40 % while for engineers the portion of technical assessment is more than personality assessment.

Q: 6 Do you prefer I.Q or E.Q? State the reason.
Ans: They prefer E.Q over I.Q because an emotionally intelligent person is emotionally more stable and can adjust in nestle culture he can show high growth in a very short time period and we want such candidates.

Q: 7 How one should introduce oneself?
Ans: First, you should tell your strengths and then weakness. Also tell about your some unique ability that differs you from others e.g. basketball player, a good swimmer etc. Q: 8 Do you prefer panel interview or individual interview? State the reason. Ans: Mostly panel interview is preferable but sometimes-individual interview is also taken when others are busy.

Q: 9 Do physical appearance matter during interview?
Ans: Physical appearances do not matter at all. They consider the person is all abilities.

Q: 10 Do you prefer experienced graduates to non-experienced graduates? Ans: It depends on the particular job. At primary level, they do not need experienced ones but at higher level, they want experienced ones.

Q: 11 While hiring does you prefer boys over girls?
Ans: When in an interview both boy and girl are at same level they prefer girl over boy, to maintain gender balance because in nestle the percentage of girls are only 4%.

Q: 12 What are the things that attracted employees to work for this organization? Ans: Following are the incentives to attract candidates:
* Growth
* International organization
* If a candidate is consistently working well they send him to other countries.
* Diversity
* Flexibility for family
* Female friendly
* Environment is good
* Nestle is a big name

Q: 13 Are majority of Pakistani candidates worthy or not with the perspective of personality of communication skills? State the reason. Ans: Yes, communication skills hold a very important position specially in the field of marketing. Their total weightage is 60 %.

Q: 15 While hiring you prefer references or merit for the selection of the candidates? Ans: They prefer merit for selection but if the candidate with reference is more capable then we will hire the latter one.

Q: 16 while hiring do you discriminate between a religious or a modern personality? Ans: No, nestle do not discriminate between a religious and a modern personality. They still have women working with veil and men with beard.

Q: 17 do you prefer an English-speaking candidate or Urdu speaking candidate? Ans: We don’t give preference to any specific language , what matters is the confidence and how well a person communicate with others. However if the person can speak multiple languages it gives a good impression.

Q: 18 do family background, caste, color or creed matters?
Ans: No , caste, color or creed does not matter at all but as far as family background is concern we ask, to know whether a person has mobility factor or not, whether he can go to our other branches in different cities or not.
Q: 19 What advice you suggest us for our personality grooming? Ans: Following are the suggestions:
* Should have knowledge about the current affairs.
* Should take part in extracurricular activities that will show that he is hardworking that he participates in extracurricular activities while maintaining the good G.P.A.
* Basic concepts should be clear.

Q: 20 What do you see while firing a staff member?
Ans: Firing a person is more difficult task. Nestle fired an employee due to miss management in matter of corruption or when he does anything illegal.

Q: 21 Any interesting interview you want to share with us?
Ans: She shared an interesting interview with us that a girl who had applied for the job came to us. She had a clear and focused aim of what she wants to be in future.

Q: 22 What are the basic points which you observe during interview? Ans: Following are the basic points:
* C.V should be impressive and influencing one. One should not use the C.V of others, such that it should not get lost in the crowd.
* Introduce yourself: first strengths and then weakness.
* Do homework about organization.
* Confidence level.
* Basic concepts should be clear.
* 5 years plan.
* Should have knowledge about the current affairs.

Q: 23 Any tip for giving a good interview?
Ans: Following are the tips:
* High confidence level but not over confident.
* One should be comfortable to oneself and should know oneself very well.
* One should know his subject and should have a firm grasp on the subject.
* Basic concepts should be clear.
* One should be friendly, humility and behave well to others.
* Should take part in extracurricular activities that will show that he is hardworking that he participates in extracurricular activities while maintaining the good G.P.A.
* Dressing should be formal.

Conclusion:

we have gone through all the different procedures and management activities of nestle .we apply all our knowledge and studies in the research of management activities of nestle, this was a great practical experience for us that will help us in practical life as well and the project will help us in practical life as well and the project will help us to know the management of an organization.


Essay Topics:


Sorry, but copying text is forbidden on this website. If you need this or any other sample, we can send it to you via email. Please, specify your valid email address

We can't stand spam as much as you do No, thanks. I prefer suffering on my own